Read more Read more

Bomullshandeln och framtiden

bomullInom släktet bomull går det att hitta upp till 50 olika arter beroende på hur man räknar. Två populära bomullsarter är Gossypium hirsutum och Gossypium. Faktum är att dessa två arter står för närmare 90 % av världens bomullsproduktion. De tre största bomullsproducenterna i världen är Kina, Indien och USA. I Europa är det Spanien och Grekland som står för merparten av bomullsproduktionen. Experter på området har räknat ut att det i runda slängar produceras 20 miljoner ton bomull varje år.

 

Bomullsodling kostnadskrävande

Bomullshandeln ökar och idag använder vi i omkring två procent av jordens odlingsmarker till att odla bomull. Även om bomull står för en blygsam proportion världsodlingen är det en större miljöbov än man kan tro. För att producera bomull krävs det stora mängder vatten. Ett kilo bomullsfibrer kräver omkring 10 000 liter vatten. Av alla kemiska bekämpningsmedel så är det 11 % som går till bomullstillverkningen. Det har lett till att man börjat titta på alternativ till bomullen. Något som är mer miljövänligt men samtidigt lika kostnadseffektivt.

 

Alternativ till bomull

Några av de alternativ som börjar få fotfäste är bambu, hampa och nässla.

I modevärlden är det bambun som har vuxit sig stark. Bambu är lätt att odla och det växer snabbt. Skördarna blir ofta stora och det krävs inte lika mycket arbete som det gör med bomull. Anledningen till att bambu har blivit så populärt inom modeindustrin kan förklaras med att bambu är ett enkelt och tacksamt material för stylisterna att arbeta med. Det faller snyggt på kroppen. Materialet är enkelt att arbeta med och materialet känns slätt och lent mot huden. Med det i baktanken är det kanske inte så konstigt att just bambu har fått ett starkt fotfäste i modeindustrin.