När dina barn blir inbjudna till ett kalas som har ett visst maskeradtema, eller om ni själva har tänkt ordna ett, finns det två olika alternativ för att fixa kläderna. Antingen köper ni dem färdiga eller så syr du själv. För dig som är sykunnig är det sista alternativet kanske det allra bästa. För det första kan du få ner kostnaden och dessutom blir kläderna precis som du och barnet vill ha dem.
Hitta mönster och inspiration
Om du eller ditt barn inte vet riktigt vad för slags dräkt ni ska sy är det en bra idé att kolla runt på nätet efter inspiration. Eller så kanske ni kan tänka igenom vilka seriefigurer som ditt barn gillar. Titta till exempel på Barnkalasets hemsida för att få goda idéer, här kan du också finna inbjudningskort för temakalas som kan fungera som inspiration. När ni har bestämt er är det bara att börja leta efter ett färdigritat mönster. Ibland kan man hitta och ladda ned sådana på nätet, men det allra bästa är att använda böcker och tidningar om sömnad, de är ofta mer precisa. Kontrollera därefter barnets mått med hjälp av den mått-tabell som brukar finnas längst bak i tidningen eller boken. Sedan ska du rita av mönstret, i den här artikeln kan du läsa om hur du då går tillväga.
En snabbguide till att använda mönster
När du köper en tidning eller en bok är det bäst om du börjar med att titta på mönsteröversikten. Där ser du snabbt vilka mönster som finns och i vilka storlekar. Om de inte är exakt vad du letar efter kan du ändå bilda dig en uppfattning om de går att använda för det du har tänkt dig.
Använd mått-tabellen för att få rätt mått på maskeradkläderna
Slå sedan upp beskrivningen och läs igenom den för att bland annat få veta hur mycket tyg som går åt samt noggranna anvisningar om hur du ska gå till väga.
På mönstren är de olika storlekarna utritade med olika färger på linjerna.
Använd dig av mönsterpapper som du sätter över mönsterarket för att kunna rita av de olika delarna. När du klipper ut dem bör du lämna utrymme för en sömsmån. Det ger utrymme för eventuella missöden och minimerar risken för att plagget skulle bli för litet.